Over ons

Wielervereniging Smeekens, een welbekend begrip in Chaam, heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot 1976. Het verhaal begon op een prachtige zondag, toen Frans Smeekens, vergezeld door zijn schoonzoon Sjac en Jan Jonkers, besloot om samen een fietstocht te maken. Deze eerste kilometers markeerden het begin van een bloeiende vereniging.

Het oorspronkelijke groepje groeide al snel aan, met onder andere Peter Dekkers, Jan van Dongen, Geert van Riel en Karel Wouters als nieuwe leden. Binnen slechts zes weken was het aantal leden gegroeid tot zo’n 15 enthousiaste fietsers. Frans’ vrouw, Mai, zorgde na elke rit voor koffie, en natuurlijk mocht een worstenbroodje niet ontbreken.

De keuken van Mai en Frans werd al snel te klein om iedereen te herbergen, dus werd er gezocht naar een nieuwe plek om na de ritten samen te komen. Dit resulteerde eerst in Hotel Keijzershof en later in Sportcafé de Loco.

In 1982, onder het voorzitterschap van Wil Oosterbos, werd besloten om de wielerclub officieel te maken. Dit werd vastgelegd bij de notaris en de Kamer van Koophandel, en zo ontstond de Wielervereniging Smeekens zoals we die vandaag kennen.

Op dit moment telt de vereniging 70 leden, verdeeld in een A-groep (voor de snelheidsduivels), een B-groep (voor degenen die iets minder snel willen gaan) en een C-groep. Maandelijks worden er gezamenlijke toertochten georganiseerd voor zowel de A- als de B-groep.